Blog o podnikaní na internete
Poradca úspešného podnikateľa

Ako vytvoriť úspešný e-shop? Robte zákazníkom radosť

Vytvoriť e-shop a začať podnikať na internete sa za uplynulý rok ukázalo ako ten najlepší krok k záchrane svojho online biznisu. O originálne a unikátne produkty, ku ktorým sa navyše viaže zaujímavý príbeh a história, je stále záujem. Presvedčil sa o tom i Matouš Honus, ktorý v časoch pandémie spustil e-shop galeriegranat.cz.

ako vytvoriť úspešný e-shop, tvorba e-shopu

S Matoušom sme sa rozprávali nielen o účinkoch a histórii českého granátu, ale i o zaujímavej stratégii predaja, ktorú pre svoj internetový obchod vymysleli.

Ak aj vy plánujete založiť e-shop, možno vás nasledujúce riadky inšpirujú.

V interview sa dozviete:

Stavte na lokálnu históriu

1. Matouši, ako ste sa dostali k podnikaniu na internete a prečo práve e-shop s českým granátom a vltavínom?

Matouš Honus – zakladatel a provozovatel e-shopu galeriegranat.cz a lebka.cz

Naše rodina žije a podniká v místě velkého turistického ruchu, v Kutné Hoře, a chtěli jsme nejen českým, ale i zahraničním návštěvníkům našeho města ukázat bohatství českých drahokamů a tradiční ruční práce. A proto jsme před 10 lety otevřeli kamennou prodejnu. Naše nabídka šperků se postupně rozšiřovala a v současné době je největší s výběrem českých granátových šperků.

Před rokem jsme bohužel museli z důvodu vládních nařízení kamennou prodejnu zavřít a od té doby pracujeme na e-shopu, abychom našim zákazníkům mohli šperky nabízet dále.

Chcete si aj vy vytvoriť e-shop rýchlo, jednoducho a bez programátora?

Vyskúšajte si BiznisWeb na 15 dní úplne zadarmo:

2. Pyropy (granáty) nájdeme na Madagaskare, v Tanzánii, v Arizone, v Rusku, ale tiež v Mongolsku, Barme či Austrálii. Tie z nálezísk v Českej republike označujeme ako český granát. Matouši, povedzte nám o histórii českého granátu viac.

Český granát má mezi ostatními granáty královské postavení, a to díky svým jedinečným fyzikálním vlastnostem. Je výjimečně barevně stálý a jeho ohnivě červená barva dokáže na vybroušeném kameni vykouzlit úžasné světelné efekty. Odolává vysokému žáru a má vysokou tvrdost. Je to unikát mezi granáty i díky své dlouhověké tradici. Na našich stránkách jsme na toto téma napsali i poměrně dlouhý článek, ve kterém najdete více informací o českém granátu.

Pri tvorbe e-shopu stavte na unikátne názvy produktov

3. Šperky s českým granátom majú aj liečivé účinky. V litoterapii (liečbe drahými kameňmi) slúži granát na posilnenie sebadôvery, povzbudzuje činnosť srdca, zlepšuje krvný obeh a pomáha znížiť bolesť kĺbov. Ľudoví liečitelia dokonca pripravovali z vody, v ktorej lúhovali český granát, energetický nápoj. Vo Vašej ponuke nájdeme prstene, náušnice, náramky, náhrdelníky, prívesky, brošne, retiazky, hodinky a taktiež darčekové poukážky na nákup českých granátov.  Šperky sú samozrejme nádherné, no na prvý pohľad ma zaujali aj ich originálne názvy – Prsteň Dvaja na ceste, Náušnice Budúcnosť … To je Vaša práca?

Děkuji za krásnou otázku. Tato část granátové historie se mi líbí nejvíce. Je tradicí téměř v každé rodině, že babička předává svým dcerám a vnučkám granátový šperk, který obsahuje i hloubku rodinné lásky a požehnání dalším generacím, právě protože granát v sobě ukrývá vámi popsané magické vlastnosti a ještě mnohem více.

Jsem rád, že vás zaujaly názvy šperků. Protože český granát milujeme, v názvech jsme chtěli vystihnout nejen krásu a symboliku šperku, ale také jeho hloubku a poselství.

4. Vďaka svojej farbe je šperk s českým granátom ideálny ako darček z lásky či k výročiu sobáša. Okrem širokej ponuky šperkov pre ženy nájdeme vo Vašom e-shope aj šperky a doplnky pre mužov. Manžetové gombíky, spony na kravaty a pánske prstene s českým granátom sú zasa skvelý tip na darček pre muža. Každý šperk s českým granátom zakúpený v predajni v Kutnej Hore alebo cez e-shop galeriegranat.cz dodávate s certifikátom o pravosti a pôvodu kameňa. Granáty z akého náleziska používate a kto Vaše šperky vyrába?

Máte pravdu, muži se chtějí také cítit jedinečně a šperk s českým granátem je pro ně originální volba kvalitního ručně zpracovaného výrobku. Je to také cesta, jak se sladit s partnerkou na společenskou akci.

Granáty pochází z nalezišť Podsedice na Litoměřicku a Vestřev na Trutnovsku a šperky z nich jsou vytvářeny českými zlatníky ve výrobním družstvu Granát, d.u.v. Turnov.

5. Okrem českého granátu predávate v e-shope aj šperky s Vltavínmi. Vltavín alebo moldavit je unikátny český drahokam, ktorý vznikol pri dopade meteoritu na zemský povrch na území dnešného Bavorska. Vltavíny vraj posilňujú intuíciu a racionálny pohľad na svet, stimulujú organizmus, aby si sám poradil v boji s chorobou. Vltavín i český granát sú známe aj v zahraničí. Vieme prípadne aj povedať, ktorý viac?

Těžko říci, každý kámen má své obdivovatele. České granáty mají dlouhou tradici a historii. Obdivoval je Rudolf II., učarovaly i anglické královně Alžbětě II. a zdobily i ruskou carevnu na Vídeňském kongresu konaném po Napoleonově pádu. Oproti tomu vltavín je vyhledáván pro své léčivé účinky s častým využitím v alternativní medicíně. Pro představu, vltavín nosil Winston Churchill v kapse pro štěstí a například Dalajláma má celý vltavínový náramek.

e-shop galeriegranat.cz predáva aj šperky s vltavínom

Náš zákazník, náš pán

6. Z referencií Vašich zákazníkov je na prvý pohľad jasné, že okrem kvality máte skvelý prozákaznícky prístup. Nechystáte sa prípadne aj expandovať do zahraničia?

Přesně na tom si zakládáme celých 10 let. Z kamenné prodejny víme podle spokojených vracejících se zákazníků, že na přístupu záleží. To samé se snažíme nabídnout v našem internetovém obchodě. V podstatě to není žádná strategie, děláme radost našim zákazníkům a sobě zároveň.

Expandovat do zahraničí plánujeme. Už z toho důvodu, že zahraniční zákazníci se musejí obracet na Google překladač a řešit objednávky z českého webu není extra příjemné.

7. Okrem e-shopu galeriegranat.cz v BiznisWebe prevádzkujete aj ďalší e-shop lebka.cz s replikami ľudských lebiek, kostí, dekoráciami, šperkami a doplnkami s lebkami. Veľmi originálny podnikateľský nápad, ktorý je, súdiac podľa anglickej jazykovej verzie, populárny aj v zahraničí. Ako sa darí tomuto e-shopu?

Tak to je naše druhá srdcovka. Když máme něco pro dámy, které se rády ozdobí českým šperkem, chtělo to i nějaký upomínkový předmět z Kutné Hory pro drsné chlapy. A protože hned vedle nás je Sedlecká Kostnice, jedna z nejvíce navštěvovaných památek v Čechách, jasná volba byla lebka. Dnes je tomu 14 let, co vyrábíme prvotřídní repliky lebek, které jsou oblíbené nejen u nás, ale také v zahraničí.

v e-shope lebka.cz nájdete okrem replík ľudských lebiek, kostí a šperkov aj takéto originálne kvetináče

Potreba vytvoriť e-shop rýchlo a začať čo najskôr predávať je zrealizovateľná v priebehu pár dní. Ak neviete, v čom podnikať alebo ako začať podnikať na internete, skúste nadviazať na historickú zaujímavosť vo svojom okolí. K lepšej propagácii vám snáď pomôžu aj nasledujúce tipy.

Google Moja Firma – tipy pre local SEO

Lokálny marketing zvyšuje povedomie o vašej značke, podporuje budovanie vzťahu so zákazníkmi a privádza k vám do predajne nových návštevníkov.

  • Aby ste oslovili nových zákazníkov, založte si Google Moja Firma.
  • Okrem zákazníckych referencií a uverejňovania ponúk či priamo produktov, je to dokonalé miesto pre zdieľanie článkov z vášho blogu. Po dobu 7 dní sa odkaz na článok aj s pútavým obrázkom zobrazujú v Google výsledkoch vyhľadávania.
  • Zrecyklujte najčastejšie otázky a odpovede. Zodpovedzte otázky súvisiace s prevádzkou vašej predajne, starostlivosťou o vaše produkty a pod.

Veríme, že vás tento podnikateľský príbeh zaujal. Prajeme vám veľa spokojných, lokálnych, ale i zahraničných návštevníkov.

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V BiznisWebe pracujem od r. 2009, začínala som na supporte, kde som mala skvelú príležitosť zoznámiť sa s reálnymi potrebami a otázkami podnikateľov či majiteľov e-shopov a webstránok. A preto sa snažím hľadať také témy, ktoré vám ponúknu užitočné odpovede. Máte iný názor? Budem vďačná za váš feedback - kvasnicova@biznisweb.sk :)

Stiahnite si aktualizovaný e-book o podnikaní na internete

Ako a v čom začať podnikať