Blog o podnikaní na internete
Poradca úspešného podnikateľa

Umožnite zákazníkom svojho e-shopu platiť Bitcoinom

Platba Bitcoinami

Platba Bitcoinami v e-shopoch vytvorených  v BiznisWeb.sk

Vo svete, ale už aj na Slovensku, je stále väčší záujem o používanie Bitcoinov. Ponúknite možnosť platby v bitcoinoch aj svojim zákazníkom.

Aj keď niektoré veľké spoločnosti prijímajú Bitcoin, malé e-shopy sa možno obávajú jeho kurzových výkyvov a nepredvídateľnej budúcej hodnoty. Na druhej strane, pre niektorých zákazníkov je dôležité, aby e-shopy prijímali viacero kryptomien okrem Bitcoinu. Aj medzinárodné transakcie pomocou Bitcoinu môžu byť výhodné pre obchodníkov, ktorí chcú obchodovať za hranicami.

Zaplatiť Bitcoinom za nákup v e-shope nie je žiadne sci-fi. Stačí mať v e-shope PayPal alebo platobnú bránu GoPay.

Čo je to Bitcoin?

V skratke je to virtuálna mena – kryptomena. Nie je treba, aby na žiadnu časť spracovania dohliadala banka alebo akákoľvek iná inštitúcia, pretože Bitcoiny sú decentralizované. Overenie transakcie je robené kolektívne členmi Bitcoin siete. To znamená, že môžete platiť kdekoľvek, kedykoľvek a hocikomu, ak máte pripojenie na internet. Platba je spracovaná bez čakania a je neporovnateľne lacnejšia v zrovnaní s ostatnými druhmi platobných možností. Nebudete platiť vôbec nič alebo len tisícinu jedného Bitcoinu.

Takže, čo by ste mali urobiť? Nie je nutné sa registrovať do žiadneho systému. Musíte si však nainštalovať softvér, ktorý Vám umožní manipulovať s Vašou virtuálnou peňaženkou. Taktiež dostanete dvojicu verejných a osobných kľúčov – žiadne osobné údaje. Prvý kľúč je k Vašej Bitcoin adrese. Táto adresa môže vyzerať napríklad takto: HjP51sDB1V5fhjkf96Bs4h5t2Nm4d3g5 (34 znakov písmen a číslic) a slúži ostatným (napr. Vašim zákazníkom) na zaslanie peňazí Vám. Druhý kľúč, súkromný, slúži Vám a pre Vaše platby ostatným (napr. Vašim dodávateľom).

Ako Bitcoin funguje?

Bitcoiny sa zarábajú, netlačia sa. Koľko Bitcoinov je práve v obehu zistíte tu: aktuálny počet BTC. Môžete ich získať pomocou výmeny (v zmenárňach alebo skôr na burzách) alebo tzv. miningom. Samotné transakcie sú v blokoch, ktoré sú kryptograficky označené tak, aby bolo veľmi komplikované ich napodobniť. Mineri (z ang. slova minor – baník) sú ľudia, ktorí vytvárajú bloky a získavajú 25 BTC ako odmenu za vytváranie týchto blokov. Doslova sa dá povedať, že Bitcoiny ťažia. Dostanú ich za náklady na „ťažbu“, čo je vlastne ich počítačové vybavenie a elektrina, ale samozrejme aj veľa stráveného času. To znamená, že mineri Vám radi zaplatia bitcoinami, pretože ich získali „lacno“ a hlavne ich tak dostanú do obehu.

Vývoj ceny Bitcoinu

Cena Bitcoinu sa od svojho vzniku v roku 2009 výrazne zmenila. Pôvodne bol Bitcoin považovaný za digitálny “odpad” bez hodnoty, no postupom času sa stával stále viac uznávaným a hľadaným aktívom.

V priebehu desaťročia sa cena Bitcoinu zvýšila tisíckrát. Tento nárast hodnoty priviedol do kryptosféry množstvo investorov a priaznivcov. Väčšina z nich si uvedomuje, že cena Bitcoinu nemusí byť stála a môže podliehať značným výkyvom. Napriek tomu je tento nárast ceny Bitcoinu dôvodom na pozitívny pohľad na jeho budúcnosť.

Obchodníci a investori na celom svete sledujú Bitcoin a jeho cenu so záujmom a očakávaním. Pre niektorých predstavuje investícia do Bitcoinu príležitosť na získanie výnimočného zhodnotenia svojho kapitálu. Pre maloobchodníkov a e-shopy je to príležitosť prijať Bitcoin ako platobnú možnosť a získať prístup k novým zákazníkom a trhom.

Napriek kolísaniu hodnoty Bitcoinu si mnohí ľudia vyberajú túto kryptomenu pre svoju anonymitu a rýchlosť transakcií.

Zaujímavosť: Na Slovensku bol prvý bankomat z krajín EÚ. V súčasnosti patrí k jednej z 21 krajín na svete, kde je bankomat na Bitcoiny.

Pozri si video o BitCoine:

avatar
Autor: BiznisWeb.sk Spolu s našimi klientmi vyvíjame redakčný systém (CMS) FLOX pre tvorbu e-shopu a webstránok. Svoj prvý e-shop či webstránku si u nás vytvoríte rýchlo a jednoducho aj bez programátora a grafika. Bez problémov k nám premigrujete i svoj zabehnutý e-shop. Vyskúšajte si zadarmo, ako to u nás funguje.

Stiahnite si aktualizovaný e-book o podnikaní na internete

Ako a v čom začať podnikať