Blog o podnikaní na internete
Poradca úspešného podnikateľa

Ako vytvoriť úspešný lokálny e-shop? Inšpirujte sa príbehom JAVI s.r.o. z Nemšovej

S čím podnikať v malom meste, ktoré sa pýši dlhoročnou históriou vo výrobe skla?

JAVI s.r.o. sa napríklad stali servisnou firmou VETROPACK Nemšová s.r.o., ktorá je v Európe najznámejším výrobcom obalového skla. Lívie Daňovej, ktorá spravuje eshop javisro.sk, sme sa spýtali, čo im takáto spolupráca priniesla.

1. Lívia, synergia JAVI s.r.o. s Vetropack Nemšová s.r.o. sa začala v roku 2003. Čo obnáša, resp. znamená byť servisnou firmou Vetropacku?

JAVI s.r.o. servisná firma Vetropack Nemšová s.r.o.

JAVI s.r.o. predáva obalové sklo cez e-shop javisro.sk aj maloodberateľom už od 1 kusa. Zdroj foto – archív Vetropack Nemšová s.r.o.

Sklo sa v Nemšovej vyrába od roku 1902. Z našej rodiny ako prvý začal v roku 1962 pracovať v sklárskom priemysle môj dedko, Viliam Janečka. V tom čase skláreň fungovala pod názvom Skloobal n.p. Nemšová a zamestnávala veľkú časť obyvateľov nášho mesta. Pracoval v nej až do roku 2003, kedy založil firmu JAVI s.r.o.

Dovolím si citovať jeho slová: JAVI s.r.o. v čase svojho vzniku prevzala od Vetropack Nemšová s.r.o. povinnosť vykonávať predaj obalového skla maloodberateľom, ktorých výrobný program je rôznorodý, avšak pre monopolného výrobcu obalového skla z pohľadu množstevných požiadaviek nezaujímavý. Jedná sa predovšetkým o včelárov, spracovateľov mäsa, kravského, kozieho a ovčieho mlieka, ovocia a zeleniny a ďalších. Postupne sa činnosť rozšírila o malopredajňu, ktorú využíva blízke i vzdialené obyvateľstvo, kde je možné kúpiť si výrobky od jedného kusa, vrátane uzáverov a etikiet. Zušľachtené výrobky, hlavne fľaše určené pre špecifické potreby, napr. fľaše na šťavy a džúsy, pivo či víno, fľaše na alkohol doplnili v tejto oblasti chýbajúci sortiment. Zriadenie predaja formou e-shopu je výrazným pokrokom, ktorý využívajú zákazníci z celého Slovenska. Postupné zaraďovanie slovenských produktov do predaja a súčasne spracovávanie prebytkov v domácnostiach vytvárajú predpoklad, že obalové sklo bude aj v budúcnosti žiadanou komoditou.

V jeho práci od roku 2011 pokračuje moja mamina, Marcela Krajčiová, ktorá spolupracuje s oddelením predaja a expedície vo Vetropacku. Ďakujeme im za dlhoročnú vzájomnú spoluprácu, ústretovosť a rady.

Zaujíma vás história výroby skla? Lívia pre vás pripravila prehľadnú infografiku:

infografika o histórii skla

2. Medzi najväčších domácich odberateľov Vášho obalového skla patria aj lokálni včelári (napr. Ondrej Buša, Ondrášikovci) či producenti potravín (Bačovské syry, Plachtinská farma Baránek). Ponúkate tiež fľaše na šťavy, sirupy a víno, ktoré odoberá aj ďalší klient BiznisWebu Farmárik.sk.  Poháre na pivný džem od Vás pravidelne putujú do BeeryJam. V rámci zero waste ste nadviazali spoluprácu s MoshiMoshi alebo Fresh Food Bar Minute, ktorým distribuujete poháre na šaláty a polievky. S akými ďalšími slovenskými projektmi spolupracujete?

 

Našim cieľom je podporiť a kvalitne poradiť začínajúcim podnikateľom, ktorí sa snažia priniesť kvalitnejšie potraviny balené do skla. Či už sklenené fľaše, alebo poháre, oboje sa dá použiť opakovane a pri znehodnotení obalu je možné zrecyklovať ho. Recyklácia a zerowaste trend je pri dnešnom štýle života viac ako nevyhnutnosť. Sklo chráni naše životné prostredie a šetrí prírodné zdroje, čo v konečnom dôsledku predstavuje lepší život pre nás všetkých.

Menej plastov = menej odpadu = zdravšia krajina.

Žiaľ, jediným recyklátorom obalového skla na Slovensku je skláreň Vetropack Nemšová s.r.o., ktorej výrobky predávame aj v e-shope javisro.sk. Recyklácia skla na Slovensku dosahuje 50 %, pričom európsky priemer je 70 %. Pritom sklo triedime najviac zo všetkých surovín. V tejto súvislosti odporúčam prečítať si, ako sa sklo recykluje v sklárni Vetropack Nemšová s.r.o.

Beery Jam v sklených pohárikoch od JAVI s.r.o.

Beery Jam v sklených pohárikoch od Javi s.r.o. chutí naozaj skvelo. Oceníte aj počas grilovacej sezóny. Viac o pivnom džeme sa dozviete aj v článku na blogu. Zdroj foto – Facebook

Poháre a viečka dodávame aj pre Špajzu bezobalovú, ktorá bude čo nevidieť otvorená a určite poteší všetkých zerowaste pozitívnych v okolí Nitry☺. Úprimne sa tešíme z takýchto skvelých projektov a ľudí, ktorým to nie je ľahostajné a majú odvahu skúsiť niečo nové a hlavne naučiť našu spoločnosť fungovať inak. Časť z nášho sortimentu môžete zakúpiť aj v predajniach Kinekus, A-Z či Billa.

Spolupracujeme tiež s lokálnymi producentmi, akými sú EkoSad Čučoriedky z Dolnej Breznice, Salaš Pružina, syrové výrobky Daniela z Liptova, Púchovský mäsový priemysel, Bošácka pálenica, Ľubomír Tichanský MATI, ktorých výrobky s autorským dekorom a kryštálmi Swarovski® nájdete aj v našej ponuke.

Milú spoluprácu máme aj z radov včelárov. Spomeniem aspoň p. Bušu, Ondrášika, Zajíčka, Hvizdoša, Konárika, ktorých medíky si môžete zakúpiť na miestnych trhoch. Do našich pohárov plní aj firma APIMEL – p. Rosinec a u p. Baraníka si včelári prídu na svoje v obchode so včelárskymi potrebami v Cabaj-Čápore.

Veľmi si ceníme spoluprácu s reštauráciou Pivnica u Zlatej Husi v Slovenskom Grobe, kde rodina Jajcayová a Kisslingová pripravuje husacie špeciality v tej najvyššej kvalite a podľa tradičných receptov.

Všetkých našich zákazníkov si veľmi vážime a ďakujeme im za dôveru.

 

blog o zaváraní a skladovaní potravín v skle

Džemová a zaváracia sezóna je v plnom prúde. Všetky konzervové poháre a viečka nájdete v e-shope javisro.sk. Zdroj foto – archív Lívie Daňovej.

3. Na Vašom e-shope nájdeme aj blog o zaváraní, konzervovaní a receptár skvelých nápadov. Hoci naň prispievate sporadicky, aký je naň ohlas?

Verím, že časom sa nám podarí z nášho blogu spraviť plnohodnotný receptár užitočných rád a skvelých nápadov. Chceme vytvoriť niečo ako 2 v 1 a to v zmysle, keď si u nás ľudia nakúpia sortiment, do ktorého budú plniť svoje dobroty, dostanú od nás nielen kvalitný tovar, ale budú sa môcť inšpirovať overenými receptami. Jedným z takýchto skvelých receptov je marhuľový džem bez cukru a chémie a recept na citrónovú medicínu od foodblogerky a autorky knihy  Recepty mojej zdravej kuchyne, šikovnej Patrície Adamčíkovej. Za uverejnenie receptov na našom blogu jej veľmi pekne ďakujeme. Jej knižku mám doma, varím a pečiem z nej veľmi rada. Tiež v nej nájdete kopec užitočných home made rád a recept na čoraz obľúbenejší kváskový chlebík, ktorý rozhodne treba vyskúšať. ☺

 

4. K 15. výročiu JAVI s.r.o. ste si darovali aj nové, výstižné logo. Aké sú Vaše ďalšie plány a ciele?

O novom logu sme uvažovali už dlhšie. Zbierali sme nápady a teraz prišiel ten správny čas na ich realizáciu.logo JAVI s.r.o.

V tomto roku sme si dali za cieľ vytvoriť väčší priestor pre balenie objednávok a s tým súvisiace zrýchlenie procesu vybavenia objednávky. Verím, že tým potešíme našich zákazníkov, ktorí nebudú musieť na zásielku čakať týždeň. Tiež sa budeme snažiť zjednodušiť výber uzáverov a viečok k fľašiam a pohárom, ktoré teraz zákazník nájde pod popisom produktu a tiež kliknutím na banner „nezabudni uzáver“. V budúcnosti to bude vyzerať tak, že ak si zákazník predsa len zabudne uzáver k fľašiam objednať, ponúkneme mu ho v poslednom kroku objednávky.

Chystáme aj svadobné etikety na mieru s našimi vlastnými návrhmi a tiež pieskovanie fliaš, pohárov a svadobných čiaš podľa želania zákazníka do budúcna aj v e-shope.

 

5. Veľa ľudí z menších miest na Slovensku hľadá možnosti, v čom podnikať, resp. celkovo inšpirácie, v čom podnikať na Slovensku. Veľmi nás teší pozorovať, že lokálnych výrobcov/producentov a eshopov postupne pribúda. Ako by mal podľa Vás vyzerať úspešný lokálny e-shop a na čom by sa takéto lokálne podnikanie malo zakladať?

Prvoradý je bezpochyby zákaznícky servis a individuálny prístup, na tom si zakladám. Najlacnejšia ponuka je síce z ekonomického hľadiska tá najlepšia, ale čo ak si zákazník vyberie nesprávny uzáver či viečko? Tovar mu síce príde lacno a rýchlo, ale v podstate nedostane nič navyše a to, čo dostal, nemôže z hľadiska funkčnosti použiť. V takomto prípade mu vzniknú ďalšie starosti s výmenou tovaru. A takto to u nás veru nefunguje.

preprava sklených produktov

Preprava produktov zo skla vyžaduje perfektné zabalenie a spoľahlivého prepravcu. V javisro.sk pre tento účel slúži baliaca linka.

Veľmi dôležitá je výstupná kontrola kvality produktu a precízne balenie. Keďže sa jedná o krehký tovar, treba na to dbať o to viac. To je pridaná hodnota, ktorú vkladáme do každej jednej vybavenej objednávky. Nedávno mi naša zákazníčka, ktorá vyrába domáce sirupy a plní ich do našich fliaš, povedala, že som jej ukázala, ako sa dá zabaliť sklo tak, aby prišlo nerozbité. Presne toto je dôvod, prečo svoju prácu milujem. Vidieť odozvu a zaslúžiť si takéto slová, je v práci NAJVIAC ♥.

Ďalším aspektom je prehľadnosť a funkčnosť e-shopu, na ktorej v rámci SEO pohotovosti pracujeme.

O spokojnosti našich zákazníkov svedčí aj kniha návštev na našej stránke. Každému zákazníkovi veľmi pekne ďakujeme za spätnú väzbu. Doposiaľ sme mali jedinú negatívnu, v tom zmysle, že pani si nevedela dať rady s odlepením nálepky z fólie, snažili sme sa jej preto vysvetliť, ako samolepiace etikety správne odlepiť a nalepiť. Aj takéto názory nás posúvajú vpred a sú pre nás hnacím motorom.

 

Aj vy premýšľate o tom, s čím sa oplatí podnikať na Slovensku? Využiť môžete potenciál vo svojom meste, rovnako ako Lívia a jej rodina, alebo si vytvorte vlastný e-shop a predávajte svoje výrobky online.

Vyskúšajte si zadarmo, aké funkcie pre vaše podnikanie ponúka BiznisWeb:

ako si vytvoriť e-shop a webstránku

Lívia Daňová, administrátorka e-shopu javisro.sk

Lívia Daňová, administrátorka e-shopu javisro.sk

 

Na záver 1 rada od Lívie Daňovej z javisro.sk pre úspešné budovanie vašej začínajúcej značky:

„Jednajte férovo a nezabúdajte ďakovať. Lebo, ak niekomu úprimne prejavíte vďaku, či už za to, že u vás nakúpil, spolupracuje s vami, alebo vám dodáva tovar, nielen, že vy máte z toho radosť, ale hlavne ten človek na druhom konci. Navyše, je to jeden z najlepších spôsobov, ako zanechať dobrý dojem na vašich zákazníkov. Tí vám to pri prvej príležitosti oplatia minimálne pozitívnou zákazníckou referenciou. ☺“ 

 

Prečítajte si ďalšie inšpiratívne príbehy o podnikaní na internete:

ŽIJEM SVOJ SEN, hovorí majiteľka e-shopu Kengurka – Adriana Kráľová

Ideálne podnikanie pre ženu – „vytvoriť kult funkyfresh rán“ hovorí Andy Hašková

Ako rozbehnúť rodinné podnikanie na Slovensku – rozhovor s Michalom Bugeľom

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V BiznisWebe pracujem od r. 2009, začínala som na supporte, kde som mala skvelú príležitosť zoznámiť sa s reálnymi potrebami a otázkami podnikateľov či majiteľov e-shopov a webstránok. A preto sa snažím hľadať také témy, ktoré vám ponúknu užitočné odpovede. Máte iný názor? Budem vďačná za váš feedback - kvasnicova@biznisweb.sk :)

Stiahnite si aktualizovaný e-book o podnikaní na internete

Ako a v čom začať podnikať