Blog o podnikaní na internete
Poradca úspešného podnikateľa

S čím podnikať v malom meste? Napríklad s e-shopom s kreatívnym sortimentom

organizatorka.sk - eshop s kreatívnymi potrebamiMartina Valešová už odpoveď na otázku “S čím podnikať v malom meste” pozná. Dokonca vie, s čím podnikať na Slovensku. Patrí medzi podnikavé ženy, ktorým sa podarilo povýšiť hobby na svoje zamestnanie.

Z Pezinka dnes distribuuje materiál na tvorenie pre všetky kreatívne duše na Slovensku, pozývajú si ju do televíznych relácií, aby ľuďom ukázala, čo všetko si vedia vlastnými rukami skrášliť a vyrobiť, hlavne pomocou papiera.

Aká bola jej cesta pri budovaní úspešného e-shopu sa dozviete v interview:

Martina Valešová organizatorka.sk

Martina Valešová – organizatorka.sk

1. Martina, vdychujete život veciam, ktoré už zdanlivo nikto nepotrebuje, resp. ktoré už doslúžili. Ako, resp. kedy, ste dospeli k rozhodnutiu, že práve tento obor je ten, ktorému sa chcete venovať?

Okrajovo som sa téme “praktickej” recyklácie venovala už dávno. Rozhodnutie venovať sa aj tejto oblasti profesionálne prišlo postupne, tak nejako sa to vyvinulo :-). V súčasnosti je oživovanie starých vecí ako prirodzená časť toho, čomu sa venujem. Popri všetkom tom materiáli a pomôckach, ktoré mám v ponuke mám možnosť ich aj priamo skúšať a testovať. Preto okrem nových papierových výtvorov vznikajú práve aj oživené staronové :-).

2. Na blogu vintagecrafting.sk predstavujete aj Vaše spolupracovníčky, scraperky. Ako sa Vám podarilo nájsť takéto spriaznené duše a v čom vidíte najväčší prínos takejto spolupráce?

blog vintacrafting

na blogu vintagecrafting nájdete množstvo inšpirácií aj k Vianociam

Na blogu chceme prinášať kvalitný obsah, ktorý našim čitateľkám prinesie nielen inšpirácie, ale aj návody, fotopostupy a videá. Toto už dávno sama nezvládam a tak pomocou mojej šikovnej koordinátorky blogu Kristínky Čepčekovej vždy tvoríme dizajn tím. Naše členky dizajn tímu potom pravidelne prispievajú článkami z rôznych oblastí tvorenia s papierom. Sme dosť úzka komunita, a tak je to skôr o osobnom kontaktovaní a spolupráci. Niekedy robíme aj výber nových členiek dizajn tímu. Veľkou výhodou je, že tak vieme osloviť čitateľky rôznorodým štýlom. Pretože každá členka dizajn tímu má väčšinou svoj štýl. A keď to pekne skombinujeme, nájde sa pre každého niečo :-).

3. Značka Organizátorka je predovšetkým o fantázii, handmade, workshopoch a šikovných pomôckach na papierové tvorenie od výmyslu sveta nielen vo  vintage a retro štýle. Zaujala ma však aj informácia, že pomáhate ľuďom s organizáciou domácností. Povedzte nám bližšie o tejto službe :).

Momentálne, vzhľadom k zaneprázdnenosti s e-shopom organizatorka.sk na organizáciu domácností nemám čas. A tak som poskytovanie tejto služby pozastavila. Je to však veľmi ojedinelá služba, ktorú keď som s ňou začínala bolo ťažké “predať”, nakoľko ju vlastne nikto nevyhľadával. Nikto ju totiž nepoznal. Je to niečo oveľa intímnejšie, ako samotné upratovanie domácností. Pretože pri organizovaní sa práve zameriavate na tie tajné zákutia, miestnosti, šuflíky, do ktorých tak nejako nepúšťate ani svoju blízku rodinu. Každý z nás možno teoreticky ovláda, čo by mal robiť, aby sa jeho domácnosť nezahltila zbytočnosťami. Alebo, ako by si mal efektívne zorganizovať rozloženie nábytku, či organizérov. Ale málokto z nás má čas, energiu, alebo chuť sa do toho aj reálne pustiť. A práve v tomto momente vie veľmi efektívne pomôcť práve organizátorka domácností. Jednoducho vás nakopne a spolu s ňou viete spraviť veľa práce. Nielen začať (čo asi každý z nás pozná), ale aj dokončiť.

tu sa dozviete ako vytvoriť e-shop
4. Je podľa Vás podnikanie na internete ideálna práca na doma pre ženy na materskej dovolenke?

Toto neviem posúdiť, pretože moja dcéra je už veľká :-). Ale skôr by som vždy uvažovala o tom, či sa chcem do podnikania na internete naozaj pustiť. Čo je mojim cieľom – či sa tým chcem živiť, alebo či sa chcem iba nejako zamestnať na dobu počas materskej, aby som mala pocit, že robím niečo svoje okrem starostlivosti o dieťa. Chcem len povedať, že založiť si e-shop počas materskej je fajn. Treba si však uvedomiť, že tým sa to iba začína. Ak chceme vybudovať značku, alebo niečo stabilné, bude si to vyžadovať veľa úsilia, času a energie. Takže, smelo do toho, ak to myslíte vážne :-).

5. V roku 2013 ste vyhrali v kategórii E-žena sympatia, od roku 2015 je Váš blog pravidelne v TOP 10. Je vidno, že na sebe stále pracujete. Akým spôsobom sa vzdelávate? Získané vedomosti následne aplikujete v praxi hneď alebo si každý ďalší krok poriadne premyslíte?

Vzdelávam sa neustále. V dnešnej rýchlej dobe sa to ani inak nedá. Veľa sledujem blogy rôznych online digitálnych agentúr. Či už našich, alebo zahraničných. Chodím na rôzne semináre a školenia v oblasti online podnikania a marketingu. Napríklad naposledy som bola na veľmi kvalitnej konferencii pre e-shopy ESKO 2017.

Čo sa týka uplatnenia poznatkov, podľa toho, ako ma daná téma zaujíma, tak ju uplatňujem. Ak je to niečo zaujímavé z oblasti marketingu, idem do toho metódou pokus omyl. Ak je to niečo, čo viem, že je potrebné, ale pre mňa je to “nezáživné”, tak tam je to už trochu zložitejšie a zdĺhavejšie, kým to aplikujem v praxi.

6. Kto Vám najviac pomáha s Vašim e-shopom?

Priamo s e-shopom mi pomáha moja virtuálna asistentka Janka, bez ktorej si radšej život ani nechcem predstaviť :-). Toľko úloh, čo vie zvládnuť, je obdivuhodné. A hlavne, ja mám potom čas a priestor venovať sa strategickým veciam, alebo tomu, čo ma viac baví :-).

7. Ak by ste mali vybrať 5 hlavných pilierov, ktoré Vám pomohli vybudovať úspešný e-shop, ktoré by to boli?

Určite  e-shopové riešenie od BiznisWeb.

Vytrvalosť a trzpezlivosť

Láska k tomu, čo robím

Moja virtuálna asistentka a tiež koordinátorka blogu

Loajálne zákazníčky, pre ktoré má zmysel pokračovať aj vo chvíľach, keď to nie je jednoduché.

 

Tak to vidíte sami, je toľko možností, v čom môže žena podnikať. Martina učí svoje kurzistky a zákazníčky pracovať nielen s papierom, ale tiež ako používať všetky ponúkané pomôcky. Výsledkom sú originálne výrobky – vlastnoručne vyrobené pohľadnice, albumy, zápisníky, stránky do albumov, rôzne škatuľky, receptáre… Ale hlavne ponúka možnosť  zrelaxovať sa, oddýchnuť si od bežného života a rutiny, na kurzoch môžete nadviazať nové  priateľstvá… A vaši známi, kamaráti a rodina budú dostávať pravdepodobne veľa ručne vyrobených originálnych darčekov :-).

Chcete aj vy podnikať s niečím, čo vás baví a bude napĺňať?
Skúste si to na 30 dní zadarmo:

e-shopové riešenie za dobrú cenu od BiznisWeb.sk

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V BiznisWebe pracujem od r. 2009, začínala som na supporte, kde som mala skvelú príležitosť zoznámiť sa s reálnymi potrebami a otázkami podnikateľov či majiteľov e-shopov a webstránok. A preto sa snažím hľadať také témy, ktoré vám ponúknu užitočné odpovede. Máte iný názor? Budem vďačná za váš feedback - kvasnicova@biznisweb.sk :)

Stiahnite si aktualizovaný e-book o podnikaní na internete

Ako a v čom začať podnikať