Blog o podnikaní na internete
Poradca úspešného podnikateľa

Sledujte pozície v Google s Collabimom

Je koniec náročnému zapisovaniu pozícií kľúčových slov vo vyhľadávačoch do Excelu. Šetrite svoj čas a sledujte pozície s Collabimom.

Merajte pozície vo vyhľadávačoch zadarmo

Za Collabim nemusíte nič platiť. Collabim má verziu zadarmo, v ktorej je možné pridať 1 web stránku. Pridáte kľúčové slová a najneskôr do 2 hodín sa ukáže vaša pozícia v prirodzených výsledkoch vyhľadávania Google. Pozície sa priebežne aktualizujú a vidíte, ktoré kľúčové slová vo výsledkoch vyhľadávania klesli a ktoré išli hore. Po kliknutí na kľúčové slovo uvidíte dlhodobý graf pozície kľúčového slova, čo považujem za najužitočnejšiu funkciu Collabimu.

Pozícia kľúčových slov sa aktualizuje raz za 14 dní. Môžete ale nastaviť kľúčové slová, ktoré sa budú aktualizovať denne. Stačí kliknúť na hviezdičku vedľa kľúčového slova. Takto si môžete “ohviezdičkovať” max. 5 slov pre web stránku u verzie zadarmo a 40 slov pre každú web stránku pri platenej verzii. Údaje o pozíciach sú z našej skúsenosti spoľahlivé.

Nešetrite kľúčovými slovami

Do Collabimu vložte čo najviac kľúčových slov. Kľúčové slová môžete hromadne pridať pomocou importu z Google Analytics alebo z Excelu.

Ak vás veľa kľúčových slov hneď nenapadne, Collabim vám pri pridávaní slov nové slová sám navrhne. Collabim pritom využíva službu Návrhy kľúčových slov od Google.

Ešte raz zdôrazňujem – pridajte čo najviac kľúčových slov. Ak máte eshop so stovkami produktov, zdroj vašich návštev nebudú len veľmi hľadané slová ako “parfém, parfum”. Návštevníci nakupujú najmä po vyhľadaní dlhších kľúčových slov, ktoré obsahujú konkrétnejšiu požiadavku napr.”parfum Avril Lavigne Red Rose”, čo sú tzv. long-tailové slová.

Prečo sledovať pozície v Google s Collabimom?

Šetríte čas. Nemusíte každý týždeň vyhľadávať v Google každé kľúčové slovo zvlášť a zaznamenávať si pozície v prirodzených výsledkoch vyhľadávania napr. do Excelu. Všetko urobí Collabim za vás.

Podrobne sledujete svoje pozície v Google. S Collabimom môžete sledovať stovky kľúčových slov vrátane long-tailových slov. A to aj vo verzii zadarmo. Získate skutočný prehľad o vašich pozíciach. Možno ste na prvých pozíciach na 50 rôznych long-tailových slov, ktoré zarábajú. A nemusíte sa trápiť nad optimalizáciou jednoslovných veľmi vyhľadávaných slov, na ktoré sa ale ťažšie robí SEO.

Zanalyzujete, kde je problém. Ak sa vám znížila návštevnosť web stránok, či klesol predaj, je potrebné zanalyzovať, kde konkrétne je problém. Prihlásite sa do Collabimu a vidíte, na ktoré kľúčové slová ste klesli. Zistíte, kde je problém a na ktorých kľúčových slovách treba zapracovať.

Prepojte Collabim s Google Analytics

Ak máte štatistiky Google Analytics s nadstavbou E-commerce, odporúčam prepojiť Collabim s Google Analytics. Collabim importuje z Google Analytics údaje o transakciách (ale napr. aj Mieru odchodov), čo napovie, na ktoré kľúčové slová sa máte zamerať. Môžete zistiť, že hoc vám klesol predaj o 50%, tento pokles spôsobili len 2 kľúčové slová a na ostatné kľúčové slová ste naopak pozície vylepšili.

Sledovanie konkurencie

Myslíte si, že vášmu konkurentovi sa veľmi darí? Sledujte ho :). Collabim vám ukáže, na ktoré kľúčové slová sa sústredí konkurent. A v prehľadnej tabuľke porovná vaše a konkurentove pozície. Táto funkcia je prístupná pre platenú verziu Collabimu.

Ako na to? Poradil Jirka Koutný z Collabimu:
“Přejděte do nástoje Site finder a v něm si do vyhledávacího políčka vložte URL některého z vašich konkurenčních webů. Pokud se vám zobrazí v seznamu pod vyhledáváním, klikněte na ně.

Na detailu webu vidíte klíčová slova, na která má daný web dobré pozice ve vyhledávačích a také nejzajímavější stránky webu. Vše je samozřejmě počítáno vzhledem ke klíčovým slovům, která máte v sekci Klíčová slova.”

Platená verzia Collabimu

Collabim má aj platenú verziu, prvá platená verzia začína na 450,- Kč. Platená verzia obsahuje viac funkcií, z ktorých najviac ma zaujal Site Finder, s ktorým viete sledovať konkurenciu 🙂 alebo nájsť tématicky podobné web stránky, ktorých majiteľov môžete osloviť pre výmenu odkazov.

V tomto blogu som chcel vypichnúť funkcie Collabimu, ktoré sa môžu klientom BiznisWebu najviac hodiť. Pre viac info o Collabime odporúčam blogy:
http://exot.boo.sk/blog/collabim-recenzia-seo-nastroj/
http://blog.stencek.com/it/collabim-v-cem-je-nenahraditelny/
http://ja.collabim.com/sledovani-konkurence/

V každom prípade odporúčam využívať aspoň neplatenú verziu Collabimu, ktorá spoľahlivo odmeria pozície kľúčových slov v Google. Neváhajte a založte si konto v Collabime :-).

 

tvorba www stránky, tvorba eshopu

avatar
Autor: Peter Polakovič Peter Polakovič je konateľom spoločnosti BiznisWeb s.r.o. a ByznysWeb s.r.o. Svoje bohaté skúsenosti a znalosti z oblasti tvorby e-shopov a webstránok, internetovej reklamy a správy reklamných kampaní neustále rozširuje. V teame zastáva aj úlohu hlavného zdroja pozitívnej energie, kt. z neho srší aj mimo "prevádzkových hodín" :D Baterky si o.i. dobíja paradoxne štúdiom, s manželkou Jankou a 2 synmi.

Stiahnite si aktualizovaný e-book o podnikaní na internete

Ako a v čom začať podnikať