Blog o podnikaní na internete
Poradca úspešného podnikateľa

„Ak chcete podnikať na internete, buďte optimisti,“ radí Peter Polakovič

Peter Polakovič spíker konferencie esko2017

Peter Polakovič, konateľ BiznisWeb, s.r.o. a ByznysWeb, s.r.o.

Peter vie, o čom hovorí. Optimizmus a pevná voľa mu pomohli postaviť sa znovu na nohy, keď ako 11-ročný zo dňa na deň ochrnul. Napriek zdravotným komplikáciám dnes riadi úspešnú firmu a radí e-shopárom, ako zefektívniť svoje podnikanie na internete.

A čo je podľa Petra základom tvorby úspešného e-shopu či webstránky? Prečítajte si dnešný rozhovor.

1. Peter, prokrastinácia je dnes pomerne častým problémom podnikateľov. Máš nejaký overený recept, ako neodkladať svoje povinnosti na neskôr?

Staré známe heslo “Čo môžeš urobiť dnes, neodkladaj na zajtra” je síce pekné, ale nie vždy zrealizovateľné :). Preto sa snažím stanoviť si priority a delegovať úlohy kompetentným kolegom. Výrazne sa tak skráti čas realizácie požiadavky klienta, resp. odoslanie odpovede, a mne ostane viac času na úlohy, ktoré sú späté s bezchybným chodom firmy. Snažím sa využiť každú voľnú chvíľu na maximum. Napríklad aj čakanie pri návšteve lekára je ideálny čas na sebavzdelávanie. Či už sú to ebooky, články autorov, ktorých blogy sledujem, vždy mám zo sebou niečo na čítanie.

2. V podnikateľských skupinách na Facebooku býva pomerne častou otázkou – Aké riešenie pre tvorbu e-shopu zvoliť. Aký je hlavný rozdiel medzi tzv. krabicovým riešením pre tvorbu e-shopu ako napr. BiznisWeb a tvorbou internetového obchodu na mieru?

ako začať podnikať na internete

Každý mesiac sa v podnikateľských skupinách na Facebooku opakujú otázky začínajúcich e-shopárov. Preto je dobré, ak všetky základné odpovede nájdu na 1 mieste. Napríklad aj v e-booku Petra Polakoviča.

BiznisWeb stojí na stabilných základoch. Firmu sme nastavili tak, aby nás neprekvapila žiadna situácia. Navyše, mám okolo seba tím skvelých kolegov, z ktorých každý presne vie, čo je jeho úloha a spoločne sa snažíme urobiť maximum pre spokojnosť našich klientov. Nám nejde len o jednorázový nákup, ako v prípade, že si zaplatíte študenta, ktorý vám nainštaluje WordPress na hosting u Websupportu, spraví, čo treba a potom sa rozhodne odísť do zahraničia. Nemám nič proti freelancerom, je medzi nimi kopec zodpovedných ľudí. No, v praxi sme sa stretli práve s takýmito scenármi. Zaplatíte niekomu XY stovák €, máte web na mieru, chvíľu ste spokojní. Ale potom zrazu príde aktualizácia, Google si vymyslí SSL certifikát, zistíte, že potrebujete responzívny webdizajn, ďalšiu platobnú bránu alebo napojenie na dopravcu, a keď sa spojíte s “autorom” webu, zrazu akoby sa pod zem prepadol. Ak vám náhodu telefón zdvihne, za všetky tieto úpravy musíte znovu zaplatiť, podotýkam, že nie malé čiastky. Tak vám nezostane nič iné, len poobzerať sa po inom riešení a otestovať si jednotlivých poskytovateľov. Žiaľ, toto je 60% prípadov, kedy k nám klient prichádza od konkurencie, resp. z open source riešení. U nás vám takéto “nečakané” investície nehrozia. Do verzií Biznis a Premium, ktoré sú pre úspešný internetový obchod najvýhodnejšie, pribúdajú nové funkcie automaticky, s každou (taktiež bezplatnou) aktualizáciou, prinášame e-shopárom ďalšie inovácie pre rozvoj ich podnikania. Samozrejmosťou je u nás telefonická a e-mailová podpora. A to častokrát riešime veci, ktoré si klienti môžu dohľadať aj sami vo FAQ. Ale telefonicky otázku či problém vyriešime oveľa skôr a viac sa tak s potrebami zákazníkov oboznámime. To nám ďalej veľmi pomáha napríklad pri tvorbe newsletterov a článkov. Snažíme sa produkovať naozaj unikátny a hodnotný obsah. Samozrejme, tieto 2 tábory – open source vs. closed CMS tu budú vždy, každý má svoju pravdu. Ja osobne by som si web či e-shop nikdy nevytvoril na otvorenom kóde, do ktorého mi môže hocikto vstúpiť a prepísať celý web, na riešení, ktoré nemá stabilný tím programátorov. Rovnako, ako v prípade hypotéky, predsa nepôjdem do banky, ktorá môže kedykoľvek skrachovať, keď mám k dispozícii oveľa ekonomickejšie riešenie a na stabilných základoch :).

3. Prečo si sa rozhodol napísať ebook o podnikaní na internete?

BiznisWeb funguje už viac ako 15 rokov, na českom trhu je ByznysWeb 8 rokov. Za tie roky sme sa nielen na supporte, ale aj pri osobných stretnutiach s klientmi, stretli s prakticky rovnakým scenárom. Človek sa rozhodne, že začne podnikať. Nevie však s čím a čo všetko k tomu potrebuje. Samozrejme chce, aby jeho podnikanie bolo úspešné a vydržalo. Online svet napreduje tak rýchlo, že nastúpiť na tento rozbehnutý rýchlik, môže byť problematické. To bol hlavný stimul. No, takýchto prázdnych fráz o tom, ako naštartovať podnikanie na internete, nájdete množstvo. Je plno domácich i zahraničných motivátorov, ktorí predávajú “zaručený recept na úspech”. Preto ma napadol koncept, že by súčasťou ebooku boli aj príbehy našich e-shopárov. Podnikateľov, ktorí už majú svoje začiatky úspešne za sebou a radi sa o ne podelia. A presne takí sú naši klienti. Takže v ebooku sa dočítate napríklad aj o tom:

  • ako robiť kvalitný zákaznícky servis,

  • že svoje produkty dokážete predať aj bez drahých PPC reklám,

  • prečo je dôležité vybrať si spoľahlivého dodávateľa e-shopového riešenia a dopravcu

  • a samozrejme o tom, aké výhody ponúka BiznisWeb :).

avatar
Autor: BiznisWeb.sk Spolu s našimi klientmi vyvíjame redakčný systém (CMS) FLOX pre tvorbu e-shopu a webstránok. Svoj prvý e-shop či webstránku si u nás vytvoríte rýchlo a jednoducho aj bez programátora a grafika. Bez problémov k nám premigrujete i svoj zabehnutý e-shop. Vyskúšajte si zadarmo, ako to u nás funguje.

Stiahnite si aktualizovaný e-book o podnikaní na internete

Ako a v čom začať podnikať