Blog o podnikaní na internete
Poradca úspešného podnikateľa

Cashback ako súčasť marketingovej stratégie e-shopu

cashback - plnapenazenka.skCashback, teda vrátenie peňazí z nákupu, patrí k veľmi obľúbeným spôsobom nakupovania na internete nielen v zahraničí, ale už aj v našich zemepisných šírkach.

Cashback portálov je viac, napríklad PlnaPenazenka.sk. Nákupy vo vyše 500 zaregistrovaných e-shopoch využíva aktuálne takmer 400 000 používateľov.

Aké sú výhody cashback portálov pre samotné e-shopy a zákazníkov sme sa spýtali Petra Marcelyho, ktorý má na starosti fungovanie portálu PlnaPenazenka.sk.

1. Peter, cashback portálov je na Slovensku i v Čechách pomerne dosť. Povedzte, prečo by som si mala vybrať práve PlnaPenazenka.sk? Ponúkate zaregistrovaným zákazníkom či e-shopárom niečo navyše? Čím je práve Váš cashback iný ako ostatné?

Peter Marcely, Marketingový špecialista Plnapenezenka.cz a Plnapenazenka.sk

Peter Marcely, Marketingový špecialista Plnapenezenka.cz a Plnapenazenka.sk

V Českej republike využíva služby portálu PlnaPenezenka.cz aktuálne takmer 400 000 používateľov čo z nás robí jednotku na českom trhu, zákazníci sú s našimi službami veľmi spokojní a to významne odpovedá na otázku, prečo by mali slovenskí používatelia veriť práve nám. Na českom aj slovenskom trhu sa stretávame viacmenej s tou istou konkurenciou, používateľom sa preto snažíme ponúknuť vždy niečo naviac, a preto majú naši zákazníci možnosť využiť napríklad garanciu spokojnosti, ktorá zaručí dodatočné pripísanie odmeny aj v prípade, že sa odmena technicky správne nepripíše. S tým súvisí tiež náš veľký dôraz na kvalitnú a ochotnú zákaznícku podporu, ktorá je vždy pripravená a ľahko si poradí so všetkým, týkajúcim sa nákupov na internete. Aktuálne máme tiež najvyššiu odmenu za odporučenie nového používateľa – 10 € a neustále sa snažíme pracovať na rozšírení ponuky e-shopov. Nedávno sme tiež spustili, zatiaľ len na českej verzii, porovnávač módy Lookio.cz, ktorý používateľom ponúka výber zo stoviek tisíc módnych produktov na jednom mieste, navyše s cashback odmenou. Zákazníci tak už nemusia zložito hľadať módne kúsky v každom obchode zvlášť. Akonáhle sa nám koncept Lookio.cz osvedčí, plánujeme jeho rozšírenie aj na Slovensko.

2. Ako prebieha registrácia používateľov a za aký čas po nákupe im vrátite čiastku na účet? Je možné si tieto vrátené čiastky nechať vyplácať až po dosiahnutí vyššej sumy, napr. 50 €?

Registrácia prebieha pomerne jednoducho, používateľom zaberie len pár sekúnd a tak, ako celé používanie Plnej Peňaženky, je bezplatná. Odmena je po nákupe registrovaná na účte prakticky hneď a následne čaká na potvrdenie e-shopom, z pravidla dovtedy, kým neuplynie zákonná lehota na vrátenie zakúpeného tovaru. Pri každej odmene používateľ môže vidieť predpokladaný dátum schválenia, vypočítavaný pre každý obchod zvlášť. Výplatné minimum máme nastavené na 0,10 €, čo znamená, že na vyplatenie nie je nutné dlho čakať. Akonáhle používateľ nazbiera odmeny v hodnote minimálne 4 €, do výplaty mu automaticky priradíme všetky získané bonusové odmeny, čo môže byť napríklad až 200 € za odporučenie Plnej Peňaženky, vstupný bonus vo výške 2 € či odmena za stiahnutie našej lišty do prehliadača.

3. Vyplácanie odmien je automatizované? Nie je to pre e-shopy práca navyše, vracať niekomu čiastku z nákupu?

Používatelia si o vyplatenie odmien musia požiadať na našom portáli a peniaze im následne budú do niekoľkých pracovných dní vyplatené na ich bankový účet. Väčšina používateľov ocení, keď si môžu vyplatiť väčšiu čiastku naraz, a preto veľmi radi vyplácame čiastky od 100 € a vyššie, ktoré sú zozbierané z viacerých nákupov a používatelia z nich majú pochopiteľne veľkú radosť. O vyplácanie cashback odmien sa technicky staráme my, e-shop nás iba informuje, ktorá objednávka prebehla úspešne a ktorá nie. Väčšie e-shopy majú tento systém plne automatizovaný a prepojený so skladovým a výdajným systémom, kde k registrácii a potvrdzovaní odmien dochádza automaticky. Pri menších e-shopoch je potrebný manuálny zásah v podobe stornovania neprevzatých objednávok, čo ale nie je až taký problém, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, a väčšinou to zaberie odhadom niekoľko desiatok minút mesačne.

4. Aký ma podľa Vás význam registrácie e-shopov do cashback portálov? Privedie im PlnaPenazenka.sk ďalších verných a spokojných zákazníkov?

PlnáPeněženka.cz/PlnáPeňaženka.sk je pre internetové obchody veľmi zaujímavý marketingový kanál, ktorým aktuálne môžu v ČR a SR osloviť viac ako 400 000 používateľov, zvyknutých pravidelne nakupovať na internete. Používatelia, ktorí sú oboznámení s možnosťou nákupu s cashback odmenou, vykazujú v priemere vyššie objednávky a nákupnú aktivitu, pretože majú vždy radosť zo získanej odmeny, a preto môžu byť pre zapojené e-shopy novými a kvalitnými zákazníkmi. E-shopom navyše pomáhame s rozširovaním ich značky a ďalších marketingových aktivít, pretože máme podobné ciele ako samotný obchod, a tým je objednávka používateľa v konkrétnom e-shope.

5. Doporučili by ste registráciu e-shopu na PlnaPenazenka.sk začínajúcim podnikateľom?

Určite áno. Vhodná spolupráca s cashback portálmi, prípadne s affiliate marketingom ako takým, môže pomôcť e-shopu akcelerovať rast a vyťažiť marketingové kanály, ktoré zatiaľ nie sú až také známe a konkurenčné, ako je napríklad PPC alebo reklama na Facebooku, a o to väčší potenciál pre e-shopy znamená. U podnikateľov, ktorí to so svojim e-shopom myslia vážne, by preto mal byť cashback už viacmenej povinnou súčasťou marketingového mixu.

 

Cashback je skvelým prostriedkom na propagáciu nielen pre začínajúcich e-shopárov. Má čo ponúknuť samotným podnikateľom, ale tiež samotným zákazníkom. Vedomie, že za nákup v e-shope môžete získať určitú čiastku späť, skvele motivuje zaregistrovaných používateľov k ďalším nákupom a prispieva tak k budovaniu stabilnej základne vašich spokojných zákazníkov, ktorí sa o takúto pozitívnu skúsenosť veľmi radi podelia.

A to je ten správny dôvod začleniť cashback aj do vašej marketingovej stratégie, čo vy na to?

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V BiznisWebe pracujem od r. 2009, začínala som na supporte, kde som mala skvelú príležitosť zoznámiť sa s reálnymi potrebami a otázkami podnikateľov či majiteľov e-shopov a webstránok. A preto sa snažím hľadať také témy, ktoré vám ponúknu užitočné odpovede. Máte iný názor? Budem vďačná za váš feedback - kvasnicova@biznisweb.sk :)

Stiahnite si aktualizovaný e-book o podnikaní na internete

Ako a v čom začať podnikať