Blog o podnikaní na internete
Poradca úspešného podnikateľa

Augmented Reality – sci-fi pre váš web

Podnikanie na internete napreduje neuveriteľnou rýchlosťou. O chvíľu budeme mať možnosť skúšať si veci z e-shopov.

Prostredníctvom najhorúcejších IT vychytávok – iPhonov, smartphonov, tabletov – sa prelína reálny svet a mediálne zážitky vďaka nespočetnému množstvu aplikácií.

Augmented reality útočí na naše mysle a jej cieľom je priniesť nám nové, často virtuálne a 3D zážitky a iný pohľad na svet okolo nás.

Na konferencii Internet je sexy predstavil Augmented reality Mark Kramer z rakúskej agentúry Netural.

Augmented reality znamená v preklade „rozšírená realita“. Je kombináciou reálneho sveta s virtuálnym prostredím, teda istým druhom virtuálnej reality.

Umožňuje skĺbiť reálny svet s prvkami virtuálnej reality.

Využitie Augmented reality v praxi

Nepoznáme sa?

Nesmelý mladík ide na diskotéku zbaliť poriadnu “čaju”. Má problém s nadväzovaním kontaktov, ale … našťastie má iPhone. Milú slečnu si odfotí,  iPhone mu ponúkne kompletné info (za predpokladu, že čaja je na sociálnej sieti) a lov sa môže začať.

Autorom “Rozpoznávača tvárí” je švédska spoločnosť Polar Rose:

Skúšanie oblečenia, okuliarov alebo účesu cez webkameru

Aplikácie umožňujúce vybrať si ten správny zostrih poznáme aj na Slovensku.

Aké by to bolo, keby sme si mohli vyskúšať tričko, šaty alebo okuliare z internetového obchodu?

Netural je autorom aplikácie Silhouette, vďaka ktorej si správny rám vyberiete a objednáte z pohodlia domova:

V Amerike je možné “skúšať” aj oblečenie. Prostredníctvom aplikácie Fitnect a web kamery je snímaná vaša postava a ako vám zvolený artikel “sedí”, vidíte na obrazovke počítača pripojeného na internet. Oblečenie sa dokonca “prispôsobí” vašim krivkám.

Čo bude dnes na večeru?

Rozšírená realita nám premýšľanie uľahčí. Prostredníctvom aplikácie si tovar odfotíte a hneď aj vidíme recepty na chutné lasagne či iné cestoviny.

Alebo si predstavte, že v Južnej Kórei sa dá nakúpiť popri čakaní na metro. Pred príchodom metra sa rozsvietia obrazovky s regálmi a človek sa cíti ako v obchode. Tovar si odfotí, pridá do nákupného košíka a kuriér mu ho pekne krásne prinesie až domov.

Spoločnosť Blippar spolupracuje s reťazcom TESCO v Anglicku – vytvorili aplikáciu, prostredníctvom ktorej je možné vyhľadať najbližší Tesco market, zľavu alebo výpredaj cez Cityboxy alebo cez noviny, časopisy.

Nepodceňujme tablety

A čo dokáže taký obyčajný tablet v spolupráci s augmented reality?

Cez tablet si môžete preštudovať návod na použitie elektrického spotrebiča, vybrať elektróny na auto …

alebo nábytok

Cez tablet s vhodnou aplikáciou aj obyčajný obrázok “ožije” 3D animáciami

Augmented reality na Slovensku

Prvenstvo vo využití rozšírenej reality na Slovensku majú podľa Google.sk Zlaté Stránky a ich aplikácia Zlaté Stránky 3D. Sprievodca prostredníctvom Google StreetView pokrýval v čase uvedenia (r. 2009) len 4 mestá.

Chcete kúpiť nehnuteľnosť? Realitný portál Reality.sk využíva aplikáciu VidímByty.sk pre všetkých, ktorí vlastnia iPhone 3GS alebo iný telefón s operačným systémom Android disponujúci GPS modulom a kompasom. Cez aplikáciu vidíte nehnuteľnosti na predaj (aj ich cenu a podrobnejšie informácie) vo vašom okolí.

Ďalšie príklady využitia Augmented reality na Slovensku:

Augmented reality v ČR

Prvé komerčné využitie sa pripisuje T-MOBILE – kampaň sa šírila prostredníctvom mikrokampaní Pinkněte si domů pevný internet a Pinkej kámošům SMSky zdarma, hlavným zábavným kanálom je bavse.cz. Lákadlom boli lístky na koncert speváčky PINK.

Zlaté Stránky a ich 3D aplikácia funguje taktiež v Českej republike.

V ČR využili rozšírenú realitu aj Peugeot na model 5008 a napríklad značka O’Neill v kampani na boardové šortky Hyperfreak.

tvorba www stránky, tvorba eshopu

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V BiznisWebe pracujem od r. 2009, začínala som na supporte, kde som mala skvelú príležitosť zoznámiť sa s reálnymi potrebami a otázkami podnikateľov či majiteľov e-shopov a webstránok. A preto sa snažím hľadať také témy, ktoré vám ponúknu užitočné odpovede. Máte iný názor? Budem vďačná za váš feedback - kvasnicova@biznisweb.sk :)

Stiahnite si aktualizovaný e-book o podnikaní na internete

Ako a v čom začať podnikať