Blog o podnikaní na internete
Poradca úspešného podnikateľa

Video marketing s minimálnym rozpočtom? No problem!

1392851778_video-x-sgi-movieVideo marketing môžeme charakterizovať ako jednu z marketingových stratégií zameranú na propagáciu firmy, značky, služby alebo produktu prostredníctvom krátkych videí. Cieľom je presvedčiť potenciálnych zákazníkov k dosiahnutiu stanoveného cieľa – zakúpeniu daného tovaru alebo objednaniu služby.
Podľa predpovedí portálu Cisco.com prehliadanie videí dosiahne v roku 2017 až 69% celkového využívania internetu (pre porovnanie, v roku 2012 sa jednalo o 57% celkového internetového trafficu).

Ako začať s video marketingom?

Treba si zodpovedať nasledujúce otázky:
1. aká je cieľová skupina, ktorú chcete osloviť?
2. aký má byť kontext videa – aký produkt alebo službu vám má pomôcť prezentovať?
3. ako ho budete natáčať – svojpomocne alebo využijete profesionálne služby?
4. kde budete video prezentovať – na akých video portáloch či sieťach?
5. akú variantu video prezentácie budete natáčať? – propagačné video, video recenziu alebo referenciu

Majte na pamäti, že optimálna dĺžka video spotu je 15 sekúnd. Preto, ak máte v pláne rozsiahlejšie reklamné posolstvo, rozdeľte video na jednotlivé sekvencie.

Animované video je oveľa viac trendy

V rámci video marketingu sa nemusí nevyhnutne jednať len o video so skutočnými postavami, oveľa obľúbenejšie sú animované videá.
Devízou je, že prostredníctvom online programov si dokážete animované video vytvoriť aj sami a ušetriť tak pomerne dosť financií z vášho rozpočtu.
Jednotlivé programy ponúkajú login prostredníctvom sociálnych sietí a taktiež aj štatistiky návštevnosti. Poskytujú aj platené programy s doplnkovými funkcionalitami, no k dispozícii je aj testovací režim na 30 dní zdarma.

Skúste napr. jeden z nasledujúcich programov:
1. Videoscribe – je charakteristický tým, že všetky animácie vykresľuje ruka. Nechýba drag and drop funkcia, prostredníctvom ktorej jednotlivé časti videa pretiahnete na potrebné miesto. Pre každý element je možné nastaviť individuálny čas prehrávania.
2. PowToon – vám umožní vytvoriť aj prezentáciu, prezentačné video, pomôcku na vyučovanie, videoinfografiku, príp. zaujímavý obsah na vaše profily či stránky na sociálnych sieťach.
3. Moowly – okrem animovaného videa umožňuje vytvoriť aj prezentáciu alebo banner pre zľavu či akciu, ktorú chystáte.
4. Wideo – je zatiaľ síce v beta verzii, no svoj účel spĺňa. Okrem štandardných prvkov môžete do deja zakomponovať aj vlastné obrázky.
5. Goanimate – zvoľte v prípade, že sa rozhodnete do deja obsadiť postavy s “reálnymi” dialógmi. Na výber máte témy s typickými postavičkami – ázijskí hrdinovia s mandľovými očami, zvieratá z divočiny, biznis a pod. Vybrať si môžete dokonca aj scénu, kde sa bude dej odohrávať.

Výhody video marketingu

· nízke náklady – v prípade, že sa jedná o jednoduché prezentačné video alebo krátke predstavenie firmy nepotrebujete služby profesionálov
· vysoká úspešnosť v SERP v porovnaní s nákladmi na výrobu videa
· vyššia relevantnosť video príspevkov oproti klasickým textovým postom
· jednoduché a rýchle šírenie na internete a sociálnych sieťach
· podpora brandingu a firemného image
· moderná metóda komunikácie so zákazníkmi a podpory PR
· v prípade úspešnej kampane zlepšenie pozícií vo výsledkoch vyhľadávania
· možnosť zatraktívnenia obsahu vďaka audio-vizuálnej komunikácii
· uľahčuje pochopenie reklamného posolstva
· v súčasnosti čoraz viac používateľov internetu vyhľadáva informácie práve prostredníctvom videí – či už sa jedná o návody na použitie alebo napr. predstavenie nového automobilu

Nevýhody video marketingu

· v prípade pomalšieho internetového pripojenia obmedzená rýchlosť prehrávania a pomalé načítanie súboru
· v rámci šírenia videa používateľmi hrozí znehodnotenie značky (niektorí používatelia ho môžu považovať za spam).

Video už mám, čo ďalej?

Po dokončení videa nasleduje propagácia na internete a sociálnych sieťach.
Súčasťou video marketingu by malo byť vytvorenie vlastného Youtube kanála, na ktorom budete vaše videá zdieľať.
Existujú však aj pomerne nové video sociálne siete, vďaka ktorým môžete lepšie osloviť vašu cieľovú skupinu. Rovnako vám v rámci vášho účtu ponúkajú prehľadné štatistiky informujúce nielen o počte videní vašich videí, ale aj o počte followerov a odberateľov. Okrem prihlásenia prostredníctvom vášho Twitter či Facebook účtu ponúkajú aj aplikácie pre iPhone, Android či Windows Phone.

1. Keek – kombinuje funkcionalitu Twitteru, Facebooku a Youtubu a je určený predovšetkým pre teenagerov od 13-25 rokov. Predpovede sú v jeho prípade veľmi podobné ako kedysi u Pinterestu, teda očakáva sa prudký nárast počtu aktívnych používateľov a nárast významu pre SEO. Video jednoducho naimportujete z externého zariadenia či nahráte priamo cez aplikáciu.

2. Viddy – vám ihneď po prihlásení ponúka oblasti alebo konkrétne osoby, ktoré by ste mohli sledovať. Videá, ktoré na Viddy nahráte, môžete upraviť cez 3 filtre:
· čierno-biely
· trblietavý
· klasický, ktorý vašim videám dodá akýsi vintage look
Pozor – vaše nahrávané videá nesmú presiahnuť 15 sekúnd!

3. SocialCam – aplikácia bez limitu nahrávaných videí, čo sa považuje za obrovskú konkurenčnú výhodu a preto je SocialCam najvhodnejším na prezentáciu vašich rozsiahlejších video kampaní.

4. Vimeo – je na vás, ako si s vyčleneným, 500 MB, priestorom naložíte. K propagácii videa získavate aj bonus vo forme možnosti mixovať video, doplniť ho o legálny hudobný podmaz či vyšperkovať niektorým z grafických efektov.

Video marketing je jednou z efektívnych marketingových stratégií, kombinuje výhody klasickej televíznej reklamy s interaktivitou používateľov na internete.
Je vhodný na prezentáciu akejkoľvek firmy či väčšej spoločnosti, nakoľko čoraz väčšie percento populácie uprednostňuje obsah vo forme videa pred textom.

5 tipov na záver:
1. Personalizujte sa! – ak prezentujete vo videu vašu firmu a jej úspechy, logicky by v ňom mali vystupovať aj vaši reálni zamestnanci.
2. Stanovte si redakčný plán! – pravidelnosť je na mieste aj v tomto prípade. Videá na seba nemusia nadväzovať, podstatné je, aby ste boli aktívni a vo vašich odberateľoch či followeroch vzbudili záujem o pozretie ďalších videí.
3. Tutorial je IN – v návode na použitie je zbytočne veľa textu a obrázkov, tak prečo nezjednodušiť život vašim zákazníkom?
4. Ak si nie ste istí, testujte! – pokiaľ nemáte ani potuchy o tom, ako budú na vaše videá reagovať oslovení potenciálni zákazníci, skúste používateľské testovanie.
5. Feedback is important! – nespoliehajte sa len na Word of Mouth. Snažte sa prípadne vylepšiť kritické pasáže, popracovať na kvalite zvuku a pod.

Zdroj:
https://blog.biznisweb.sk/2013/10/vytvorte-si-sami-animovane-video-na-vase-www-stranky-alebo-e-shopy/

https://blog.biznisweb.sk/2014/01/zoznamte-sa-keek-zdielajte-vase-videa/

http://www.theguardian.com/small-business-network/2014/jan/14/video-content-marketing-media-online

http://www.cisco.com/en/US/solutions/collateral/ns341/ns525/ns537/ns705/ns827/white_paper_c11-481360_ns827_Networking_Solutions_White_Paper.html

http://tvorba-www-stranok.eu.sk/internetova-reklama/video-marketing/

vytvoriť www stránku, vytvoriť eshop

Tvorba www stránky

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V BiznisWebe pracujem od r. 2009, začínala som na supporte, kde som mala skvelú príležitosť zoznámiť sa s reálnymi potrebami a otázkami podnikateľov či majiteľov e-shopov a webstránok. A preto sa snažím hľadať také témy, ktoré vám ponúknu užitočné odpovede. Máte iný názor? Budem vďačná za váš feedback - kvasnicova@biznisweb.sk :)

Stiahnite si aktualizovaný e-book o podnikaní na internete

Ako a v čom začať podnikať