Blog o podnikaní na internete
Poradca úspešného podnikateľa

Ako na SEO pre vaše video

Video je jedna z ciest k lepšiemu SEO. To, že produktové videá dokážu presvedčiť polovicu vašich zákazníkov, aby si kúpili váš produkt, alebo to, že videá vložené priamo na vašom webe zvyšujú konverzný pomer až o 80 %, zrejme už dávno viete. V dnešnom rozhovore s Jakubom Ovesným z produkčného štúdia RoadCrossers sa dozviete, prečo a ako optimalizovať svoje videá, aby ste získali okrem kvalitných spätných odkazov aj vyšší SERP rank či CTR a znížili Bounce Rate.

Jakub Ovesný Roadcrossers.com

Jakub Ovesný z produkčného štúdia Roadcrossers.com

1. Ak hovoríme o SEO pre videá, bavíme sa o kľúčovom slove v názve videa, title, description, tagoch, titulkoch, ktoré priblížia video širšiemu publiku  napr. ľuďom zo sluchovým postihnutím aj o video XML sitemape. Na čo ďalšie by sa mali majitelia e-shopov zamerať, ak chcú svoje videá “pretlačiť” do výsledkov vyhľadávania?

Určite by som ešte spomenul náhľadový obrázok thumbnail. Ak je pripravený špeciálne pre účely videa a nie je náhodne vygenerovaný, tak dokáže zvýšiť mieru prehrávania videí až o 30 %. Samozrejme je dobré mať zvlášť stránku pre dané video, na ktorej je aj textový prepis videa a obsahu, ktorý sa na danom videu nachádza. S tým ide ruka v ruke aj kvalitná SEO optimalizácia takejto stránky. Pretože v tom horšom prípade sa na túto stránku vyhľadávač ani nepozrie, a tým pádom sa nedostane k vášmu videu vôbec. Ak napríklad máte na takejto stránke viac videí, umiestnite video, ktoré chcete zobraziť vo vyhľadávaní na prvú priečku.

Google totižto väčšinou indexuje iba jedno video na stránku a väčšinou je to to prvé, na ktoré narazí. Určite tiež nevkladajte to isté video na viacero miest na vašom webe, z pohľadu vyhľadávača si totiž akurát vytvárate sami sebe konkurenciu. Nesmieme zabudnúť ani na optimalizáciu videí pre mobilné zariadenia. Ideálna dĺžka pre takéto video by nemala prekročiť 60 sekúnd.

Dôležitým faktom je ale skutočnosť, že takmer 85 % FB používateľov prehráva video bez zvuku. To pre nás znamená, že okrem pridania titulkov k voiceoveru treba tak isto zahrnúť dôležité fakty a údaje priamo do videa, či už formou animácií, textu, alebo rovno vizuálne ukázať produkt či službu.

 

2. Okrem on-page faktorov SEO pre video nesmieme zabúdať ani na off-page faktory – spätné odkazy/ zmienky na iných stránkach, popularitu videa, aktivita samotného kanálu. Čo ďalšie by si prípadne doporučil?

Určite výber dobrej platformy pre upload videa. Treba si uvedomiť, čo chceme videom dosiahnuť. Ak ide o brand awareness, uvažoval by som nad Youtube (ďalej YT) alebo Vimeom, tam ale hrozí, že sa divák dostane skôr na ich web ako na ten váš, no vzhľadom na to, že YT je druhým najväčšim vyhľadávačom, vhodne umiestnený odkaz priamo v popise videa prípadne vo videu vie tiež pomôcť.

Navyše, Google umiestňuje videá z YT na takzvanú pozíciu nula a dokonca s rich snipettom. Ak chcete smerovať priamo na váš web, tu poslúži napríklad Wistia, ktorá automaticky vkladá k videám aj SEO meta dáta. Ideálne je, ak uploadnete video obsah na viacero platforiem. Vyhľadávače vás budú viac registrovať a budete sa lepšie zobrazovať.

Ak umiestnite hodnotný video obsah na sociálne siete, ktorý vám ľudia radi zazdieľajú, prípadne vložia na svoj web, máte o spätné odkazy postarané.

V neposlednom rade sa treba zamerať aj na samotného diváka a to tak, že budete napríklad aktívne odpovedať na ich otázky v komentároch pod videom, aby mali jednoducho pocit, že sa o nich staráte. Pretože spokojný divák vám s väčšou pravdepodobnosťou zanechá pozitívny feedback, like alebo iný typ interakcie, ktorá vám pomôže.

 

3. Aké sú špecifiká v optimalizácii videí na Youtube, Vimeo, Facebook?

Ako na SEO pre video

Optimalizujte svoje videá pre jednotlivé platformy.

Všeobecne sa nedá optimalizovať zle vyprodukované video, čiže bez ohľadu na platformu je fajn dodržať istú kvalitu obrazu, zvuku, nejaké základné poslanie, ktoré má video odovzdať atď. Tým by som určite začal.  Ďalej je dobré pridať výzvu priamo do videa, či už je to podnet na zdieľanie, návštevu e-shopu, alebo kliknutie na odber. Divák má tendenciu tak spraviť, ak je vyzvaný priamo vo videu a nie len v jeho popise.

Potom je tu už spomínaný základ ako vhodne vybraný titulok, popis a obrázok, no netreba zabúdať ani na výber kategórie, ktorý ponúka YT.

Možno sa to zdá jednoduché, no treba sa zamyslieť nad cieľovou skupinou, ktorá danú kategóriu sleduje, či nie je kategória vo vzťahu s nejakou ďalšou podobnou, ktorá nám rozšíri záber atď. Netreba sa báť ani využívať karty a endscreeny, ktoré nám pomôžu odpromovať značku prípadne odkazovať na ďalšie videá.

Pri endscreenoch treba klásť dôraz na vizuál, mal by totiž diváka zaujať a udržať jeho pozornosť aj po skončení videa.  Na Vimeu si zasa viete upravovať vzhľad prehrávača, a preto by tam nikdy nemali chýbať share ikony na zdieľanie vášho videa a taktiež v nastaveniach povoliť pridávanie videa do rôznych tématických okruhov, ktoré združujú videá s podobným zameraním.

FB je kapitola sama o sebe, no ak môžeme spomenúť najdôležitejšie faktory, tak je to zaujať diváka v prvých 3 sekundách videa, vyzvať ho vizuálne na zapnutie zvuku a vytvárať videá vo štvorcovom formáte, ktorý je pre FB vhodnejší.

 

4. Niet pochýb o tom, že stúpa aj význam rich snippets. Dokazuje to aj minuloročná štúdia Ahrefs. Zo 112 miliónov hľadaných otázok boli pri 14 miliónoch zobrazené snippets. Vieme nejako ovplyvniť rich video snippets?

Bohužiaľ od júla 2014 Google dramaticky obmedzil rich snippets na videá mimo YT, čiže úplne najzákladnejší krok je uploadnúť video na YT. Aktuálne tvoria YT videá až 80 % vyhľadávaní na Googli.

Čo sa týka názvu, tak vo všeobecnosti Google zobrazuje videá, ktoré obsahujú kľúčové slová ako how to, tutoriál, recenzia, review, video atď. Jednoducho slová, ktoré by mohli napovedať, že dané video bude divákovi nápomocné.

Čiže, ak máte povedzme e-shop s košeľami, tak ideálne je, ak máte videá typu Tutoriál: Ako uviazať kravatu alebo Video Ako si vybrať vhodnú košeľu na váš typ postavy. Samozrejme titulok by mal tiež obsahovať aj ďalšie kľúčové slová vhodné pre vašu cieľovú skupinu. Teda, ak máte kategóriu košieľ, ktoré sú pre slávnostné príležitosti, názov by mohol byť Tutoriál: Ako správne uviazať kravatu k slávnostnej príležitosti.  Ďalšou vecou je umiestnenie správnych tagov. Najhoršia vec je len tak nahádzať populárne tagy, ktoré majú vysokú návštevnosť. Takýto prístup zvyčajne diváka iba odradí, pretože nenájde to, čo konkrétne hľadá. Preto by ste mali namiesto všeobecných tagov ako móda, dizajn, kolekcia zvoliť skôr tagy ako slávnostná košeľa, kravata, uzol, návod. Ďalšou možnosťou je vaše video promovať, rozbehnúť kampaň, na Google alebo FB, pridať video do newslettra atď. Každopádne úplnú kontrolu nad zobrazovaním snippetov pri vyhľadávaní nebudete mať nikdy, no tieto tipy vám pomôžu vyťažiť z toho maximum.

 

5. Ako by mal vyzerať video Thumbnail, ktorý pomôže zvýšiť CTR?

Thumbnail musí byť v prvom rade ľahko zapamätateľný, musí upútať pozornosť a prinútiť diváka, aby naň klikol. To sa dá dosiahnuť napríklad tak, že použijete kvalitnú fotografiu s dobrým rozlíšením.

Nebojte sa riskovať, zaujímavejší obrázok, ktorý je už síce možno trošku clickbait, môže veľakrát zabrať a naozaj navnadiť diváka na kliknutie. Boli by ste prekvapení, ako dobre to funguje.

Určite však neklamte o obsahu svojich videí, pretože nič nie je horšie ako oklamaný divák. Ak je v náhľadovom obrázku niečo úplne iné ako na videu, riskujete negatívne reakcie, disliky a pod.

Držte jednotlivé náhľady na vašom kanáli inline a zjednotené.  Ak napríklad používate v náhľade text, vždy sa snažte použiť rovnaký font a farbu.

Keď už sme pri textoch, je dobré ich používať ako súčasť náhľadu.  Viete pomocou nich uviesť diváka do obrazu a napovedať mu, o čom dané video bude.

Treba vhodne vybrať aj celkovú farebnosť obrázka, ak bude napríklad náhľad príliš tmavý, môže splynúť s pozadím playlistu, ktorý je čierny.

Môžete vyskúšať aj grafické prvky ako zväčšenie časti obrázka, zakrúžkovanie, označenie šípkou alebo iným elementom, ktorý upúta pozornosť na jeho zaujímavú alebo nezvyčajnú časť.

Videá s dobre spracovaným thumbnailom sa častokrát umiestňujú vo vyhľadávaní vyššie, aj keď nemajú až taký kvalitný obsah.

 

6. Ak sa majiteľ e-shopu alebo webstránky rozhodne pustiť do tvorby video obsahu, je rozhodne lepšie, ak sa zverí do rúk skúseným profíkom, napr. aj Vám z Roadcrossers. Ak sa však rozhodne, že sa do toho pustí na vlastnú päsť, má k dispozícii smartphone s kvalitným foťákom alebo rovno zrkadlovku, video si zostrihá cez appku alebo profi program, má šancu na úspech?

Treba si v prvom rade uvedomiť, akú rolu hrá video v celom marketingovom pláne. Ak je jeho podstatnou súčasťou, tak určite odporúčam obrátiť sa na profesionálov. Ak sa jedná iba o doplnkový kanál, tak je tu samozrejme možnosť produkovať si ho aj vo vlastnej réžii, avšak za istých okolností sa prvotne ušetrené prostriedky môžu obrátiť proti vám a nemusí to dopadnúť až tak dobre.

Nie je to totiž všetko iba o profesionálnej technike a editovacom programe. Ako príklad môžem spomenúť roztrasené neostré zábery, slabý zvuk, amatérsky vyzerajúcu grafiku alebo celkové spracovanie. To všetko sú veci, ktoré vedia potenciálnych divákov odradiť od ďalšieho sledovania vášho videa.  Ak sa napríklad jedná o krátky návod ako si uviazať spomínaný uzol na kravate, tak si viem predstaviť, že tam stačí kvalita mobilného telefónu. No, ak ste výrobcom luxusných kravát, na ktorých sa ten uzol robí, tam by som to už neriskoval, pretože kvalita videa potom určuje aj kvalitu samotného produktu či služby. A ak je video nekvalitné, je možné, že potenciálny zákazník jednoducho odíde niekam inam.

Ak ste svoj e-shop vybudovali na redakčnom systéme FLOX od BiznisWebu, k dispozícii máte tzv. youtube widget, prostredníctvom ktorého viete video vložiť aj na svoj web. Odpadne vám tak kopec technických problémov či starosti s úložným priestorom, ktoré pre videá potrebujete. Pozitívom je rýchle načítanie videa a jeho správny formát.
Držíme vám palce a prajeme mnoho pozretí vašich videí.

 

K tejto téme by vás mohli zaujímať aj naše ďalšie články:

Získajte nových zákazníkov vďaka videu

Ako optimalizovať video obsah – rozhovor s Jakubom Ovesným

Vloženie videa do produktovej fotogalérie

Využite Youtube ako zdroj spätných odkazov

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V BiznisWebe pracujem od r. 2009, začínala som na supporte, kde som mala skvelú príležitosť zoznámiť sa s reálnymi potrebami a otázkami podnikateľov či majiteľov e-shopov a webstránok. A preto sa snažím hľadať také témy, ktoré vám ponúknu užitočné odpovede. Máte iný názor? Budem vďačná za váš feedback - kvasnicova@biznisweb.sk :)

Stiahnite si aktualizovaný e-book o podnikaní na internete

Ako a v čom začať podnikať