Blog o podnikaní na internete
Poradca úspešného podnikateľa

Open Source CMS – áno či nie? – 1.časť

open source cmsNedávno ste sa na Živě.cz mohli dočítať, že z analýz zdrojových kódov za rok 2013 vyplynulo, že Open Source CMS obsahuje menej chýb. Štatistiku vypracovala firma Coverity, ktorá pôvodne pracovala pod americkým ministerstvom obrany a každý rok analyzuje stovky miliónov riadkov otvorených kódov alebo uzatvorených aplikácií.

Debata okolo Open Source systémov sa znovu rozprúdila aj po tom, čo sa v médiách objavila správa o tzv. chybe Heartbleed (pre servery BiznisWeb.sk už nepredstavuje žiadnu hrozbu – viac info).

Pre nezainteresovaných v skratke  vysvetlím, o čo sa jedná.

V marci 2012 sa v knižnici OpenSSL objavila chyba, ktorá umožňovala získať zo serverov i jednotlivých klientov napr. bezpečnostné heslá a ďalšie bezpečnostné prvky. Váš web sa teda tváril zabezpečený a hackerom neprístupný, ale opak bol pravdou.

V dnešnom článku vám predstavíme prvých 5 faktorov, ktoré Open Source CMS práve nenahrávajú do karát.

 Čo je Open Source CMS?

Ako preklad samotného názvu napovedá, takýto systém s otvoreným kódom je prístupný každému. Najznámejšou  licenciou pre otvorený kód je  tzv. GNU GPL. Najčastejšie sa pojem Open Source spája s tzv. Open Source Initiative (OSI).

Táto nezisková organizácia sa venuje propagovaniu otvoreného kódu, najmä prostredníctvom certifikačného programu, ktorý posúdi, či licencia programu spĺňa definíciu otvoreného kódu alebo nie.

Medzi azda najznámejšie Open Source CMS patria:

Closed vs. Open Source CMS 

Základný rozdiel medzi nimi je samozrejme v tom, či používatelia vidia do zdrojového kódu alebo nie.

Closed CMS môže ponúkať lepšie zabezpečenie a aj podporu svojim zákazníkom, keďže je za takýto systém na tvorbu web stránok niekto aj reálne zodpovedný. Spoločnosti, ktoré Closed CMS vyvíjajú si účtujú pravidelné poplatky. Čo sa týka updatov alebo nových funkcií, tie sú vo väčšine prípadov súčasťou poplatkov.

 

Argumenty PRE

Jednoznačne najväčšou výhodou je cena. Základ systému je zdarma.

Medzi niekoľkými miliónmi používateľov sa nájde pomerne slušné percento tých, ktorí aktívne na vývoji open source pracujú.

Faktom však je, že prakticky nenájdete nikoho, kto 100% rozumie celému systému a všetkým jeho modulom a bude vám vždy k dispozícii.

Ďalším pozitívom je možnosť využitia obrovského množstva šablón, napr. aj z Templatemonster.

Prvých 5 argumentov PROTI

1. Odbugovávanie je “verejné”

Každý bezpečnostný bug, každá chybička v zdrojovom kóde je viditeľná, nakoľko do zdrojového kódu vidí každý používateľ.
Môžete síce argumentovať, že čím viac používateľov chyby vidí, tým viac sa ich odhalí, ale stále nie je nikde a nikým garantované, že budú aj odstránené. Ak prevádzkujete web na open source a sú verejné chyby, kedykoľvek a ktokoľvek vám môže web či eshop “zrušiť”.

 

V uzavretom systéme je zdrojový kód zakryptovaný, neviditeľný a nedá sa jednoducho prelomiť a poškodiť tak web stránku.
 
2. Update a údržba sú zbytočne komplikované
Je nutná neustála manuálna údržba, sledovanie updatov a ich nahrávanie. Tieto činnosti si vyžadujú zásah programátora, čím sa prevádzka www stránky alebo e-shopu predraží.

 

V BiznisWeb.sk riešime údržby či updaty denne. Akonáhle odhalíme potenciálny problém, automaticky ho opravíme. Naši klienti sa nemusia o nič starať. Samozrejme,  akonáhle jeden zákazník nahlási problém, oprava sa prejaví všetkým klientom.
 
3. Pluginy alebo zmeny vyžadujú prográmatora
Rovnako, ako v bode 2, pokiaľ nepatríte medzi programátorov, nebudete si zrejme vedieť naimplementovať ani pluginy (napr. rôzne SEO balíčky alebo Broken Link Checker a pod.), ani čokoľvek zmeniť. Výmena hlavičky alebo slidov v banneri vám opäť zasiahne do rozpočtu. O nových funkciách môžete často iba snívať.

 

Na rozdiel od toho v BiznisWeb.sk nové funkcie pribúdajú automaticky, o novinkách používateľov nášho redakčného systému Flox informujeme v pravidelných newslettroch a na sociálnych sieťach.

 

4. Použiteľnosť nie je prioritná
Ako som uviedla, používatelia sami vyvíjajú Open Source systém. Nezamýšľajú sa však nad použiteľnosťou jednotlivých prvkov na hotovom webe. To je často kameň úrazu.

 

V BiznisWebe máme za sebou 10 rokov práce a stovky stretnutí so zákazníkmi, ktorí nie sú programátori, ale bežní používatelia. Pravidelne organizujeme školenia práce s BiznisWebom, kde získavame cenné spätné reakcie zákazníkov. Snažíme sa, aby bol BiznisWeb jednoduchý.

 

5. Cloud nehrozí
Niektoré riešenia sú robustné a pomalé.
“Prehodenie” vašich www stránok alebo internetového obchodu na rýchlejší, bezpečnejší a modernejší cloud je zrealizovateľné len s pomocou profesionálov. To predstavuje ďalší neočakávaný výdaj.

 

Poznámka: Článkom chceme len poukázať na niektoré nevýhody, ktoré vám v priebehu podnikania na internete môžu neplánovane zasiahnuť do finančného rozpočtu.

Zdroj:

http://www.coverity.com/press-releases/coverity-scan-report-finds-open-source-software-quality-outpaces-proprietary-code-for-the-first-time/

http://www.zive.cz/clanky/open-source-je-poprve-kvalitnejsi-nez-proprietarni-software/sc-3-a-173353/default.aspx

http://en.wikipedia.org/wiki/Heartbleed

http://mashable.com/2011/04/05/best-cms-for-business/

Banner pre tvorbu web stránky

Tvorba web stránky, tvorba eshopu banner

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V BiznisWebe pracujem od r. 2009, začínala som na supporte, kde som mala skvelú príležitosť zoznámiť sa s reálnymi potrebami a otázkami podnikateľov či majiteľov e-shopov a webstránok. A preto sa snažím hľadať také témy, ktoré vám ponúknu užitočné odpovede. Máte iný názor? Budem vďačná za váš feedback - kvasnicova@biznisweb.sk :)

Stiahnite si aktualizovaný e-book o podnikaní na internete

Ako a v čom začať podnikať